Zečetki
Klub ljubiteljev podmornic "Podmorniški odred" še vedno obstaja in deluje na različnih področjih! Tudi naša zgodba je nastala, kot je v navadi, nekega lepega poletnega večera junija 1998, ko se je na sidrišču, streljaj od naše obale, ob pomoči zvezdnatega neba, morda lune, veselja do življenja ali iz čiste nečimrnosti rodila ideja o podvodni ladji in podmorniškem odredu ...

Utrinki iz zgodovine
Aristotel opisuje uporabo nekakšne podvodne posode v vojaške namene že leta 332 pred Kristusom. Podmorničarji so bili mornarji Aleksandra Velikega.

Uporaba podvodne posode v vojaške namene

Kitajci so uporabljali primitivno podmornico okoli leta 200 pr.K., prvi načrt za podmornico je narisal William Borne leta 1578, prva uspešno podmornico pa je zgradil nizozemec Cornelis Drebbel leta 1620. Izdelana je bila iz lesa in usnja za posadko 20 mož, potopila se je lahko na globino do 20 metrov in potovala 10 km daleč. Leta 1775 ali 1776 je ameriški inženir David Bushnell izdelal jajcu podobno pravo podvodno plovilo za enega moža in oboroženo z mino.

za povečavo klikni na sliko

Leta 1798 Robert Fulton izdela Nautilus za štiri člane posadke, ki je na površini plula kot jadrnica, pod vodo pa z pomočjo ladijskega vijaka na ročni pogon. Nautilus je imela tanke za dviganje in spuščanje in bila oborožena z torpedom (škatla dinamita). Fulton prvi poiskusi dihati z stisnjenim zrakom, ko je podmornica pod vodo.

Nautilus

Ameriška mornarica dobi prvo podmornico, USS Holland, leta 1900. Bila je dolga 18 metrov, težka 75 ton, uporabljala je bencinski in električni pogonski motor in na površini plula z hitrostjo 7 navtičnih milj.

Podmornica USS Holland

V razvoj podmornic so se vključile Nemčija, Anglija, Francija, Grčija, Nizozemska in mnogi drugi. Velesila pod vodo postane Nemčija. Prišla je prva in druga svetovna vojna.

Podmornica 2. svetovne vojne za povečavo klikni na sliko

Tehnološki razvoj na vseh področjih je izredno dinamičen, vsaj tako je dinamičen tudi razvoj podvodnih plovil.

Eden od takih izdelkov je 68 metrov dolga bojna podmornica Walrus zgrajena v nizozemski ladjedelnici RDM Submarines b.v. Trije 12 cilinderski dieselski motorji moči 4.63 MW ali en elektromotror z močjo 5.1 MW poganjajo enoosni ladijski vijak z petimi kraki. Potovalna hitrost na površini je 13 vozlov, pod vodo pa 21 vozlov. Največji doseg podmornice je 10.000 Nm, največja možna globina varnega potaplanja pa 300 do 400m.

Posadka šteje 55 članov, od tega 9 častnikov, 12 podčastnikov in 34 vojakov. Ima štiri 21 palčne cevi za torpeda in istrelitveno rampo za vodene rakete zemlja-zemlja McDonnell Douglas Sub-Harpoon.

171 metrov dolga ameriška jedrska podmornica razreda Ohio SSBN 726 ima več iztrelišč za vodene balistične iztrelke dolgega dosega. Potuje z hitrostjo 25 Nm in pri tem izpodrine od 16.764 do 18.750 ton vode. Posadka šteje 163 članov, od tega je 15 častnikov. Premore tudi 24 cevi za torpeda Trident I in II ter štiri 21 palčne cevi za Mk 48 torpeda.

Jedrska podmornica razreda Ohio SSBN 726

Podvodne povezave

http://www.facebook.com/pages/EZZ-Communication-products/162195740460591
http://www.naval-technology.com
http://www.navy.mil/navydata/ships/subs/subs.asp
https://www.navynews.co.uk/
https://www.defensie.nl/english/organisation/navy
http://www.obramba.com/tag/430-mornariski-divizion/

Video posnetki

Dviganje na površino
Razred Ohio, nova generacija
Podmornice v akciji

Himna podmorniškega odreda

My Heart Will Go on (Celine Dion)

Every night in my dreams
I see you. I feel you.
That is how I know you go on.

Far across the distance
And spaces between us
You have come to show you go on.

Near, far, wherever you are
I believe that the heart does go on
Once more you open the door
And you're here in my heart
And my heart will go on and on

Love can touch us one time
And last for a lifetime
And never go till we're one

Love was when I loved you
One true time I hold to
In my life we'll always go on

Near, far, wherever you are
I believe that the heart does go on
Once more you open the door
And you're here in my heart
And my heart will go on and on

There is some love that will not
go away

You're here, there's nothing I fear,
And I know that my heart will go on
We'll stay forever this way
You are safe in my heart
And my heart will go on and on

Še ena podmornica v slovenski lasti
Preverili smo časopisno novico v NeDelu z dne 16. novembra 2003 da je družina Žarka Petana lastnica 90 metrske odslužene vojaške podmornice Otus, ki je trenutno zasidrana v nekdanjem nemškem oporišču Sassnitz ob Baltiškem morju. Lastnica podmornice je ga.Slavka Petan oziroma njeno podjetje Ostsee-Tour, ki ima na Ruegenu več potniških ladij. Otus je zdaj ladja muzej in je zasidrana v pristanišču Sassnitz na otoku Ruegen. Zaradi demilitarizacije področja podmornica zaenkrat ne sme pod vodo. Ga.Petan je klub temu prijazno povabila člane podmorniškega odreda na prvo bodočo potapljanje.

Podmornica Otus več o podmornici Otus